Vhodna vrata že v srednjem veku

Vrata praporščaka, (Fähnrichtor, iz leta 1575), so poimenovana po praporščakih. vrata. vrati.

Pred vhodnimi vrati je dvižni most. Portal je podkleten, poleg njega pa je še ploščad, na kateri je bilo vojaško vadbišče in skladišče.

Levja vhodna vrata, (Löwentor, iz leta 1577), so dobila ime po sliki leva, ki je krasila vratno krilo. Tudi pred njimi je bil dvižni most, mehanizem zanj pa se je nahajal v prvem nadstropju stražarnice. Na zaključnem kamnu je križ, nad njim pa plošča z napisom.

Nad vhodnimi vrati je stala reliefna marmorna podoba nadvojvode Karla Avstrijskega, ki je zdaj pomotoma vzidana nad vrati št. Nad vhodom je njegov doprsni relief iz leta 1589, ki je bil namenjen spominu na turški vdor leta 1578. Sprednji del stražarnice zapirajo dvokrilna vrata, zadnji pa dvižna vrata. Pokrajinska vhodna vrata, (Landschaftstor, iz leta 1570), so stražarnica, postavljena nad sotesko, v njej pa se je nahajal dvižni most, ki se je rotiral okrog svoje osi. Reiserjeva vrata, (Reisertor)

Cerkvena vhodna vrata, (Kirchentor, iz leta 1579), so stražna vrata, ki se na poti do gradu nahajajo med prvim in drugim zunanjim grajskim dvoriščem. Pred njimi je dvižni most.

  • Share/Bookmark

17.03.2011. Tagi: , , . Vhodna vrata.Komentiraj...

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !